Fluitbeurt
Wie fluit wie?
Seniorenteams op zondag fluiten elkaars wedstrijden. Op Rood-Wit worden de jeugdwedstrijden op zaterdag gefloten door een combinatie van jeugdscheidsrechters, ouder-scheidsrechters of senioren scheidsrechters. Hoe dat werkt staat hieronder:- A-jeugd wordt gefloten door senioren-leden
- B-jeugd wordt gefloten door senioren-leden
- C-jeugd wordt gefloten door 1 ouder van het team en 1 jeugdscheidsrechter uit de A-jeugd
- D-jeugd wordt gefloten door 1 ouder van het team en 1 jeugdscheidsrechter uit de B-jeugd.
- E-jeugd wordt gefloten door de ouders/coaches van het team.
- 8E-jeugd wordt gefloten door de ouders/coaches van het team. In de loop van het seizoen wordt 8E-jeugd ook gefloten door 2e-jaars C-jeugd om ze te laten wennen aan het fluiten zodat ze een jaar later als B-jeugd van begin af aan kunnen fluiten.
- Meisjesteams worden doorgaans door meisjes gefloten en jongensteams door jongens.
FAQ - Fluitbeurt
Met goedkeuring van de KNHB zijn wij in het voorjaar van 2016 gestart met het laten fluiten van 8E-wedstrijden door 2e jaars C-jeugd.
Zij worden tenslotte B-jeugd in het volgende seizoen, en moeten vanaf het begin van het seizoen waarin ze B-jeugd zijn in staat zijn om wedstrijden van de D-jeugd te fluiten.
Sinds het seizoen ‘15-’16 worden 2e jaars C-leden dus ook opgeroepen om (verplicht) hun scheidsrechterskaart te behalen. Alleen C-leden die hun scheidsrechtersexamen hebben gehaald worden ingedeeld om 8E-wedstrijden te fluiten.
Om de 2e jaars C-jeugd op een ontspannen manier te laten wennen aan de rol van scheidsrechter, worden zij in de loop van het seizoen opgesteld om 8E-teams van Rood-Wit te fluiten. Deze wedstrijden worden immers gespeeld op een kleiner veld, met minder spelers, duren korter en het spel gaat minder snel. De coach die normaal zou fluiten, draagt nu het fluitje over aan de 2e-jaars-C-scheidsrechters die zodoende praktijkervaring opdoen in het fluiten.
De coaches vervullen dan wel de rol van begeleider/opleider in de praktijk.
Indien de coach van het gastteam zelf wenst te fluiten, fluiten de 2e-jaars-C-scheidsrechters ieder een helft.
Naast het fluiten van elkaars wedstrijden op zondag wordt van ieder seniorenteam 1 of 2 maal per jaar verwacht om alle
A- en B-wedstrijden van de zaterdag te fluiten.
Volgens onderstaand schema komen alle seniorenteams aan de beurt om ALLE A- en B-wedstrijden op die desbetreffende zaterdag te fluiten: dit betekent doorgaans 5 á 6 wedstrijden, dus 10 tot 12 scheidsrechters per seniorenteam op een dag!!
Seniorenteams wordt aan het begin van het seizoen het schema gedeeld (zie hieronder). De teams worden geacht de zaterdag(en) waarop ze staan ingedeeld vrij te houden. De A- en B-teams spelen doorgaans ’s middags: aanvang tussen 13.00 en 17.45.
Speeldagen seizoen 2019-2020:
Mocht je verhinderd zijn is het je eigen verantwoordelijkheid om een passende vervanger te vinden: de vervanger moet voldoende bekwaam zijn om de wedstrijd goed te leiden.
Op het niet nakomen van de fluitbeurt staan sancties, die onder ‘Sanctiebeleid ‘terug te vinden zijn op deze site.
Voor alle A- en B- en 2e
jaars C-jeugdleden en senioren is het behalen
van een scheidsrechterskaart verplicht.
De categorieleiding achter de wedstrijdtafel heeft altijd de verificatiecode van de wedstrijden en voor jeugd kunnen ze je ook aan je scheidsrechterskaartnummer (=bondsnummer) helpen.
Ook in de oproep sms om te fluiten staat de verificatiecodedie die nodig is bij het invullen van het Digitale Wedstrijd
Formulier (DWF).
Alleen op dagen dat je
eigen team thuis speelt kan je worden ingedeeld om te fluiten bij
andere wedstrijden. De scheidsrechters worden centraal ingedeeld. De arbitrage commissie deelt een aantal weken van te
voren de scheidsrechters in op alle jeugdwedstrijden. Deze fluitbeurten zijn verplicht!
Je krijgt meerdere
berichten als je bent ingedeeld:
- Een eerste oproep om te fluiten in een e-mail (op het emailadres dat bekend is bij de ledenadministratie bekend is) zodra de indeling is gedaan.
- Een SMS (op het telefoonnummer dat bekend is bij de ledenadministratie). LET OP! hierin staat ook de verificatiecode voor de wedstrijd die je nodig hebt in het DWF.
- Een aantal dagen voor de fluitbeurt wordt er door het systeem nog een herinnering gestuurd.
- Op de woensdag of donderdag voor de fluitbeurt belt de Categorie Leiding om je voor de laatste keer te herinneren aan de scheidsrechterbeurt.
Iedere fluitbeurt wordt
geregistreerd in Lisa, het ledenadministratiesysteem. Fluitbeurten worden dan
ook eerlijk over de teamleden verdeeld.
De vereniging heeft een sanctiebeleid voor diegene die ondanks alle reminders alsnog niet komt opdagen:
- Bij niet op komen dagen of het tijdig regelen van een passende vervanging van de eigen fluitbeurt wordt de betreffende jeugdscheidsrechter gedurende twee opeenvolgende weekenden ingedeeld voor het fluiten van een wedstrijd.
- In geval de indeling van deze twee fluitbeurten samen valt met de wedstrijd van het eigen team, dan kan de speler niet aan de wedstrijd van zijn/haar eigen team mee doen en dient de fluitbeurt voorrang te krijgen.
- Het staat het betreffende jeugdlid echter vrij om voor een van de fluitbeurten persoonlijk voor een passende vervanging te zorgen. Het jeugdlid dient minimaal een van beide fluitbeurten zelf te fluiten. ?Mocht deze sanctie door het betreffende jeugdlid niet juist worden uitgevoerd, dan volgt een door het bestuur van Rood-Wit op te leggen sanctie.
- Tijdelijke schorsing en uitsluiting van toegang tot de accommodatie van Rood-Wit behoort daarbij tot de mogelijkheden. Het jeugdlid en diens ouders worden daarvan in kennis gesteld. Beroep of correspondentie over de door het Bestuur opgelegde sanctie is niet mogelijk.
Voor het invullen van het
DWF heb je het nummer van je
scheidsrechterskaart nodig: dit nummer is gelijk aan je Bondsnummer.
TIP: noteer deze in je mobiele telefoon!