Scheidsrechters CS+

FAQ - CS+
Tijdens je spelregelcursus heb je vooral veel theorie geleerd. We gaan ervan uit dat je de regels al kent als je aan CS+ begint. Maar hoe pak je dingen nou aan in de praktijk? Waar ga je staan, hoe ga je om met lastige spelers of coaches, hoe bouw je de straffen nu eigenlijk op? Al dat soort hele praktische zaken leer je in de CS+ opleiding
Je fluit regelmatig wedstrijden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Het fluiten van de wedstrijden doe je lekker op je eigen club. De opleiding bestaat uit een aantal workshops en praktijkbegeleiding. De cursus wordt afgesloten met een praktijktoets.
Hoe verder je komt, des te makkelijker gaat het fluiten je af en mag je steeds leukere wedstrijden fluiten.
En zo blijft het fluiten steeds een gave uitdaging!
Vaardigheden
Tijdens de CS+ opleiding leer je allerlei vaardigheden aan om nog een betere scheidsrechter te worden. Dat gebeurt in de praktijk en tijdens de workshops..
Deze vaardigheden zijn:
1. Voorbereiden op wedstrijden
2. Toepassen van spelregels
3. Begeleiden van wedstrijden
4. Omgaan met spelers en coaches
5. Samenwerking met collega
6. Afhandelen formaliteiten
Tijdens de opleiding word je getraind op deze punten en krijg je feedback en tips van je leercoach. De praktijkbegeleiding gebeurt aan de hand van deze zes vaardigheden. Daarvoor wordt een speciaal begeleidingsformulier gebruikt. Wat er precies onder de vaardigheden valt, vind je terug in het document ‘Toelichting begeleidingsformulier’.
Voor ieder onderwerp is precies aangegeven wat het betekent, en dus wat er van je verwacht wordt. In het ‘CS+ Handboek’ krijg je een nog uitgebreidere uitleg en tips en trucs over alle vaardigheden.
Stuur een mail naar [email protected] met de mededeling dat je je graag aanmeldt. De CS+ coördinator op de club meldt jou dan aan voor de opleiding. Zodra dat is gebeurd, geeft deze coördinator de data voor de workshops aan je door.
Voorwaarden voor aanmelding zijn:
- In het bezit van een Clubscheidsrechters- kaart
- Plezier in fluiten
- Bereidheid en motivatie te investeren in de CS+ opleiding
Op de eerste workshop krijg je van de KNHB een (gratis) CS+ fluitpakket! Dat pakket bestaat uit:
- Set kaarten
- Handboek cursist
- Checklist CS+
Tijdens de CS+ opleiding wordt van je verwacht dat jij je inzet.
Tijdens de CS+ opleiding word je gekoppeld aan een praktijkbegeleider; de zogenaamde een CS+ leercoach. Dat is degene die je gedurende de hele cursus begeleidt. Jullie maken kennis op de eerste workshop. De leercoach geeft de workshops, verzorgt de praktijkbegeleiding, en neemt de praktijktoets af. De leercoach is je persoonlijke begeleider waar je met alle vragen over de opleiding terecht kunt.
Eens in de zoveel tijd zal je leercoach bij je komen kijken om je praktische tips te geven. Tips waarmee je een volgende wedstrijd weer beter voorbereid bent op allerlei scenario’s. Na afloop van de wedstrijd, zal je leercoach je in een gesprek feedback geven op wat er goed ging en wat je nog kunt verbeteren. Het is dus belangrijk dat jij je leercoach tussentijds informeert wanneer je een wedstrijd gaat fluiten. Voorafgaand aan de wedstrijd laat je jouw leercoach weten op welke punten jij je gedurende die wedstrijd wil focussen. Het is mogelijk dat op jouw club meerdere leercoaches rondlopen die gezamenlijk de taken verdelen. Daardoor krijg je van nog meer mensen
input.
Begeleidingsformulier
De begeleiding gebeurt aan de hand van een begeleidingsformulier. Daarop staan alle vaardigheden van de CS+ scheidsrechter kort genoemd. Je vraagt je leercoach om specifiek op de punten te letten waarop jij je die wedstrijd gaat concentreren.
Uiteindelijk moet je alle vaardigheden onder de knie krijgen. Je leercoach is de uitgelezen persoon om je daarbij te ondersteunen. Let op: sommige punten (bijvoorbeeld positionering) zijn lastiger dan anderen (bijvoorbeeld formulier controleren) en moet je dan ook vaker oefenen. Hoe vaak je leercoach bij je komt kijken, stemmen jullie onderling af tijdens de eerste bijeenkomst.
Voor alle duidelijkheid; je leercoach komt niet iedere wedstrijd kijken. Maar ook als hij of zij niet bij de wedstrijd aanwezig is geweest kun je na afloop prima contact opnemen om het over een bepaalde spelsituatie te hebben.
Workshops
Om naast de praktijk ook de theorie onder de knie te krijgen, volg je drie workshops. In deze workshops krijg je onder andere tips en trucs en uitleg over de eerdergenoemde zes vaardigheden van de CS+ scheidsrechter. Hierdoor ga je met meer bagage het veld op en kun je beter met alle omstandigheden omgaan. Rode draad in alle workshops is het vergroten van je (mentale) weerbaarheid. Als je namelijk weerbaar bent, sta je stevig in je schoenen, en kun je iedere situatie aan.
Workshop 1 –
In workshop 1 maak je niet alleen kennis met je leercoach en je medecursisten, maar krijg je ook al direct informatie om de invloed van randzaken zoveel mogelijk uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan je voorbereiding en de afhandeling van de wedstrijd.En hoe ga je tijdens de wedstrijd om met die lastige coach.
Workshop 2 –
In workshop 2 duik je samen met je leercoach in de praktische kant van het fluiten;waar ga je staan, en hoe sta je er bij? Hoe signaleer je? Hoe communiceer je met spelers?
Workshop 3 –
Workshop 3 is een verdieping op de spelregels. Natuurlijk moet je op de goede plaats staan om het te zien, maar uiteindelijk moet je ook de juiste beslissing nemen. Een goede beslissing neem je niet altijd alleen, maar soms samen met je collega. Daarom komt samenwerking ook in deze workshop aan de orde.
Observatie en nabespreking –
Workshop 2 en 3 worden zoveel mogelijk gecombineerd met het kijken naar een wedstrijd en de nabespreking met de scheidsrechters. Met een groepje cursisten kijk je naar een wedstrijd van twee ervaren scheidsrechters.
Jullie observeren de scheidsrechters aan de hand van de criteria op het begeleidingsformulier. Na afloop van de wedstrijd volgt een nabespreking met de leercoach en de scheidsrechters die de wedstrijd hebben gefloten. Door deze workshops ga je dieper in op alle vaardigheden die een scheidsrechter moet beheersen.
De CS+ opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets. Dit houdt in dat je een wedstrijd fluit, waarin een leercoach beoordeelt of je alle vaardigheden voldoende beheerst. Bij voorkeur is dat niet je eigen leercoach. Je leercoach schat (samen met jou) in of je voldoende progressie hebt geboekt, en al klaar bent voor de praktijktoets. Haal je de praktijktoets? Dan krijg je de CS+ kaart! Vanaf
dat moment ben je officieel CS+ scheidsrechter. Als het nodig is, kun je één keer herkansen.
CS+ programma Kennemerland 2019-2020
Do 5 september
19.30 koffie;20.00 start
|
Spelregelcursus
|
Locatie: Alliance
Gegeven door:
Constant Tholen en
Huub van Leuven
|
Dinsdag 1 oktober
19.30 koffie;20.00 start
|
Positionering, communicatie en ondersteuning
|
Locatie: HBS
Gegeven door:
Ernst Gelderman
|
Dinsdag 5 november
19.30 koffie;20.00 start
|
Weerbaarheid
|
Locatie: RoodWit
gegeven door:
Jacir Soares de Brito
|
Di 3 december
19.30 koffie;20.00 start
|
Spelregels zaal
|
Locatie: Bennebroek
Gegeven door:
Eef Gorter
|
Maandag 10 december (ovb)
19.30 koffie;20.00 start
|
Eerste evaluatie
|
Locatie: HBS
|
Januari 2020
|
Zaalwedstrijd jeugd met bondsscheidsrechters bekijken en nabespreken
|
Georganiseerd door: RoodWit
(locatie Sporthallen Zuid)
|
Dinsdag 3 mrt
19.30 koffie;20.00 start
|
Voorbereiden wedstrijdmanagement en omgaan met de bank
|
Locatie: Bloemendaal
Gegeven door:
Marc Hendriks
|
Zaterdag 28 mrt
|
Wedstrijd JA1 met bondsscheids-rechters bekijken en nabespreken
|
Georganiseerd door: Bloemendaal
of RW
|
Di 7 april (
(algemene open avond)
|
Fluiten met oortjes
|
Loaktie: nntb
Gegeven door:
Coen van Bunge
|