Wedstrijdschema
Pauzeer achtergrond Activeer achtergrond

  

Zaalhockey

Algemene informatie Zaalhockey

Binnen Rood-Wit proberen we zo veel mogelijk teams die dat willen te laten   zaalhockeyen. Met ingang van 2017-2018 is zaalhockey verplicht voor de eerste teams en de tweede jaars E-teams (i.p.v. de midwintercompetitie). Zaalhockey is voor breedte teams niet verplicht maar wordt aangeboden aan alle ABCD jeugdteams. Door de beperkte zaalcapaciteit in de regio kunnen niet alle breedte (jeugd) teams zaalhockeyen. Om voldoende trainingsuren te kunnen garanderen stelt de zaalhockeycommissie jaarlijks aan het begin van de veldcompetitie het aantal teams vast dat kan zaalhockeyen met trainingen. Dit jaar is nieuw dat breedte AB teams of senioren teams kunnen meedoen aan de zaalhockeycompetitie zonder trainingen. Dat kan aangegeven worden op het inschrijfformulier. 


Inschrijven

Inschrijven voor zaalhockey doe je als team. Een breedte jeugd zaalhockeyteam (in de zaal alle teams behalve de eerste teams) bestaat uit 11 spelers, een coach en een scheidsrechter. De teams die NIET mee doen aan een selectie voor zaalhockey moeten zich inschrijven via het formulier, teams die verplicht zaalhockeyen of meedoen aan de selecties worden automatisch ingeschreven. De coach van het zaalteam kan een andere coach zijn dan de veldhockeycoach. De basis voor een zaalhockeyteam is een veldhockeyteam. Als niet alle spelers uit een veldteam willen zaalhockeyen dan kan een combiteam ingeschreven worden. Het is aan de teams / spelers om contact met elkaar te zoeken. Inschrijven kan alleen met het inschrijfformulier dat dit seizoen geldig is. Het inschrijfformulier wordt verstuurd naar de veldcoaches en is via de inlog van de site te vinden onder club, documenten, zaalhockey. 


Zaalhockeycontributie en trainingen

Voor zaalhockey betaal je zaalhockeycontributie. Deze contributie betaal je per persoon (zie "contributies" voor de contributie van dit seizoen). De contributie voor zaalhockey wordt aan het begin van het veldhockeyseizoen door het bestuur vastgesteld. Alle spelers uit de eerste teams van het veld trainen met het eerste team in de zaal en betalen de topcontributie, ook de spelers die in het 12 team worden geplaatst. 

De contributie wordt voor een groot deel bepaald door de zaalhuur voor de trainingen. Bij de start van het veldhockeyseizoen wordt vastgesteld hoeveel trainingen de teams krijgen voor hun contributie. De A en B breedte teams trainen 4x 1,5 uur met twee teams. De C en D breedteteams trainen 2x 1 uur met hun eigen team en 2x 1,5 uur met twee teams. De topteams trainen minimaal 12 keer. De tweede jaars E teams trainen 2 x 1,5 uur met twee teams en 1 uur met eigen team. De zaalhockeytrainingen vinden plaats op verschillende tijden/dagen en in diverse zalen in de regio (lijst trainingslocaties volgt). Het team dat als eerste traint legt de balken. Het laatste team haalt de balken weer weg. Zaalhockeytrainingen zijn verplicht tenzij het team (alleen AB en senioren) aangeeft zonder training te willen spelen, deze teams betalen vanzelfsprekend minder contributie; het exacte bedrag is nog niet bekend bij de bond. 


Benodigde materialen

In de zaal speel je bij voorkeur met een zaalstick (zelf te regelen) en op stevige zaalschoenen, die niet buiten zijn gebruikt. Als bescherming heb je naast je bitje en scheenbeschermers een zaalhockeyhandschoentje aan je linkerhand (NB dat is een ander soort handschoentje dan handschoentjes die op het veld gebruikt worden en is verplicht!). Er wordt in het Rood Wit veldtenue gespeeld (en soms in uit-tenue). Belangrijk is dat de keepers riempjes in hun klompen hebben zonder metalen gespen. Deze riempjes worden aan de selectiekeepers persoonlijk verstrekt voor de selectietrainingen en aan de andere teams op een nader te bepalen tijdstip. 


Zaalhockeycompetitie

De zaalhockeycompetitie begint dit jaar op  1 December en loopt voor de breedte teams door tot de voorjaarsvakantie. De selectieteams zijn in januari klaar omdat zij dan weer gaan trainen op het veld. De wedstrijden worden op zaterdag of op zondag gespeeld. A en B spelen i.p. op zaterdag, C speelt op zaterdag en zondag en D, E en senioren spelen i.p. op zondag (Onder voorbehoud van wijzigingen van de KNHB). Meestal worden er drie wedstrijden per dag gespeeld. Elk team speelt twee wedstrijden en kan dus een wedstrijd tussen de twee wedstrijden hebben. In de regio Noord-Holland bestaan de poules over het algemeen uit 6-7 teams en worden er dus 10-12 wedstrijden gespeeld (5-6 speeldagen). De KNHB streeft er naar om de teams zo in te delen dat ze slechts één weekend van de kerstvakantie spelen. Het wedstrijdschema is t.z.t. te vinden op de website en via de Rood Wit app.


De organisatie van zaalhockey is anders dan van veldhockey. 

  • Zaalhockeytrainingen en –wedstrijden zijn niet op Rood Wit maar op diverse locaties in de regio.
  • Trainingen zijn niet op vaste momenten en op vaste locaties. Het zaaltrainingsschema wordt via de website bekend gemaakt.
  • Voor zaalhockey is er geen categorieleiding beschikbaar: rijdiensten van ouders, het regelen van invallers en het goed invullen van het DWF (Digitaal Wedstrijd Formulier) zijn daarom een taak van de begeleiding van het team.
  • Manager/coach moeten ook max. 2x per competitie ouders regelen die zaaldienst (zie elders op de site wat dit inhoudt) draaien.
  • Elk team heeft (verplicht) een scheidsrechter (met kaart) die bij inschrijving bekend moet zijn.
  • In de zaal worden de wedstrijden gefloten door twee scheidsrechters, één per team.

 

Informatie avond

Voor de start van het zaalhockeyseizoen organiseert de zaalhockeycommissie een jaarlijkse informatie-avond over zaalhockey. Deze avond is dit jaar op dinsdag  27 November (vanaf 20:00 uur). Op deze avond wordt:

  • de basis van zaalhockey uitgelegd,
  • de taak van de coach en manager in de zaal toegelicht,
  • toegelicht wat een zaaldienst inhoudt
  • en korte uitleg gegeven van de zaalhockeyregels voor de scheidsrechters.

Daarnaast wordt er ook dit jaar in samenwerking met de arbitragecommissie een regionale avond georganiseerd voor scheidsrechters. Deze avond is op Maandag 26  November  (19:30 - 22:30). 

Tenslotte... op deze website vindt je (t.z.t.) meer informatie over verschillende zaalonderwerpen. Heb je ondanks al die informatie nog vragen voor de zaalhockeycommissie? Wij zijn bereikbaar via het e-mail adres: [email protected].


Marc Vissers, Margot Tesselaar (jongens ABCD), Helen Roozendaal  (meisjes ABCD), Nanette van Lede (tweede jaars E-teams), Brenda Soesman en Simon van de Kamer