Wedstrijdschema
Pauzeer achtergrond Activeer achtergrond

  

Zaalhockey spelregels

Spelregels
De spelregels bij hockey worden voortdurend geëvalueerd en aangepast aan de laatste ontwikkelingen.
Het bijhouden van de laatste spelregelwijzigingen of veranderingen in het hanteren van de spelregels is dan ook belangrijk bij het spelen van een wedstrijd EN het fluiten.

Op deze pagina proberen we je op de hoogte te houden van de zaalspelregels, de laatste briefings van de KNHB, maar bieden we je ook het nodige beeldmateriaal om eventuele vragen op te lossen.

Hieronder vind je de spelreglementen voor het zaalhockey. Onderaan deze pagina kan je de laatste wijzigingen in de spelregels uit de briefing van de hockeybond vinden over specifieke situaties.

Spelreglement zaalhockey 2016-2017


Signalen
Als scheidsrechter is het belangrijk dat de spelers begrijpen waarvoor je fluit. Dit geef je aan met signalen. Kijk hier voor een overzicht van alle signalen.

Wijzigingen spelregels zaalhockey seizoen 2016-2017
Scheidsrechtersbriefing seizoen 2016-2017 (augustus)
De KNHB heeft eind augustus 2016 een nieuwe briefing voor bondscheidsrechters uitgebracht. Deze briefing is een aanvulling op de laatste uitgave van het spelreglement.

Dit seizoen zijn er geen nieuwe regels, maar worden sommige al bestaande regels op een wat andere manier gehanteerd.

Hieronder treft u een samenvatting van de laatste Briefing van de Bond over de spelregelwijzigingen.
De volledige briefing van de KNHB voor Bondsscheidsrechters of clubscheidsrechters vindt u onderaan deze pagina.

Samenvatting (niet compleet)
Alleen senioren mogen debal boven schouderhoogte aannemen
Juniors mogen niet ‘hengelen’ naar de bal en worden bestraft met geel (5 minuten). Uitzondering is het verdedigen van een schot op doel. Senioren mogen een hoge bal met de stick boven hun schouder stoppen of wegslaan. Dit moet dan wel ongevaarlijk gebeuren, anders is sprake van een overtreding.


Communicatie tussen spelers en scheidsrechters:
  • Elke speler mag een (normale, fatsoenlijke) vraag stellen aan de scheidsrechter. Dit is niet langer voorbehouden aan de aanvoerder. Een normale vraag verdient een normaal antwoord van de scheids.
  • Als twee spelers (of meer) tegelijkertijd naar de scheids gaan, wordt dit gezien als een groepsprotest (ook wel‘crowding’genoemd). De ‘tweede speler’ wordt dan direct bestraft met een groene kaart (2 minuten). Dat geldt ook als een speler van de tegenpartij deel neemt aan het overleg. Voorheen kreeg de aanvoerder een groene kaart bij 3 of meer spelers. Deze regel is dus strenger geworden.

‘break down of play’
Ook wordt er streng gelet op‘break down of play’(ook wel de nuttige, kleine overtreding die uitsluitend is bedoeld om het spel te vertragen bij een snelle uitbraak). Dit dientaltijdte worden bestraft (spelstraf en/of persoonlijke straf) afhankelijk van de ernst en plaats van de overtreding.


Samenwerking scheidsrechters
Scheidsrechters wordt opgedragen om niet alleen de bal te volgen (‘ball watching’), maar ook het hele speelveld. Daarvoor is samenwerking tussen de scheidsrechters cruciaal. De ene scheids volgt de bal in zijn buurt, terwijl de andere het overzicht dient te houden over het hele speelveld (vooral ook in de cirkel). Bij een overtreding zonder bal in de buurt (ook wel ‘off-the-ball incidents’) volgt in principe alleen een persoonlijke straf (vermaning of kaart) engeenspelstraf (vrije slag, strafcorner). Dit geldt voor alle betrokken spelers, dus ook de keeper.


Sliding
Eenslidingis toegestaan als de bal wordt gespeeld en de tegenstandernietwordt geraakt. Dit is volledig voor risico van degene die de sliding inzet. Het raken van de tegenstander (voor of na het raken van de bal) isaltijdeen overtreding. Als de tegenstander zwaar uit balans wordt gebracht of onderuit wordt gehaald, volgt een gele kaart (10 minuten) vanwege een opzettelijke, fysieke overtreding. Dit geldt niet alleen voor verdedigende acties, maar ook bij aanvallende slidings (bijv. bij een tip-in in de cirkel).


Spelhervattingen
Bij spel hervattingen moet de bal op dejuisteplek duidelijk wordengecontroleerd(de bal hoeft niet doodstil te liggen). De interpretatie van de juiste plek is afhankelijk van waar in het veld deze wordt genomen. Bij een vrije slag in het aanvallende 23-metergebied luistert dit nauwer dan bij een uitslag van de verdediging.


Vrije slag binnen vijf meter van de cirkel
Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelwordt genomen op de plaats van de overtreding. Alle andere spelers dan degene die de bal gaat nemen, moeten op minimaal vijf meter afstand gaan staan.

Nieuw is datalleenverdedigers die al binnen vijf meter van de bal in de cirkel stonden bij het maken van de overtreding, daar mogen blijven staan. Verdedigers die daar nog niet stonden, moeten dus 5 meter afstand houden, ook binnen hun eigen cirkel. Totdat de bal door een tweede speler is geraakt of de bal vijf meter buiten de cirkel heeft afgelegd mogen zij niet actief het spel gaan beïnvloeden of de bal gaan spelen. Het begeleiden van de aanvaller van binnen de cirkel is toegestaan, zolang ze niet de bal spelen of een poging doen de bal te gaan spelen. Nadat de bal vijf meter heeft afgelegd of door een tweede speler is geraakt, mag een verdediger vanuit elke positie de bal spelen, ook als hij in eerste instantie niet op afstand stond.


Tijd stil zetten
Als de tijd wordt stilgezet na het toekennen van een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkel, moeten bij de spelhervattingalle spelersop minimaal vijf meter afstand gaan staan, dus ook binnen de cirkel. Ook dit is een nieuwe interpretatie van de regel.


Geen 40 seconden regel bij strafcorner
Bij een strafcorner wordtgeen 40-secondenregel gehanteerd, zoals tijdens de Olympische Spelen in Rio. Verdedigers mogen een (glad) gezichtsmasker dragen. Zij mogen deze alleen dragen binnen hun eigen cirkel zolang de strafcorner duurt. Wel mag een verdediger zijn verdedigende actie afmaken met een masker als hij daarmee (net) buiten de cirkel komt.

Het snelnemen van een vrije slag met masker op na een strafcorner mag niet. Gebeurt dit wel dan volgt een vrije slag, ook als de overtreding binnen de eigen cirkel was gemaakt (dusgeenstrafcorner). De vrije slag dient dan op een door de scheidsrechter aan te wijzen plek buiten de cirkel te worden genomen. Bij herhaling volgt een persoonlijke straf (vermaning, kaart).


Hoge bal
Als een bal bij een strafcorner het doel mist en daarbij boven de knie het lichaam van een verdediger raakt, volgt een vrije slag voor de verdediging.

Bij het spelen van een hoge bal (‘scoop’) is de situatie op het moment van omhoog spelen bepalend voor het nemen van de beslissing. Of de hoge bal afgefloten moet worden, is afhankelijk van de positie van de spelers bij het neerkomen van de bal. Zodra spelers te dicht bij elkaar staan wordt dit als gevaarlijk beoordeeld. De speler die zorgt voor het gevaar krijgt dan een vrije slag tegen.

Een opzettelijk omhoog geslagen bal mag alleen bij een schot op doel. Niet opzettelijk omhoog geslagen ballen zijn toegestaan. Een omhoog geslagen bal (geen duidelijke ondergrens, maar in ieder geval boven 30-35cm) na een backhandslag wordtaltijdals opzettelijk afgefloten, ook als de bal op zich niet gevaarlijk was.


Bitje en scheenbeschermers
Alle veldspelers zijn verplicht om een bitje en scheenbeschermers te dragen. Zonder deze bescherming mag niet worden gespeeld. Als de scheidsrechter dit tijdens de wedstrijd opmerkt, dient de speler dit direct te corrigeren of zich anders laten wisselen. Er is geen spelstraf verbonden aan het niet dragen van een bitje of scheenbeschermers.


Persoonlijke straffen
Er zijn diverse opties voor het uitdelen van persoonlijke straffen. Tweemaal groen is automatisch geel. Net als bij het voetbal betekent een tweede gele kaart rood (toon eerst geel en dan rood en vermeld op het wedstrijdformulier twee keer een gele kaart, dus geen rood!). Als de tijdstraf voorbij is, mag de gestrafte speler meteen in het veld terugkeren tenzij er een strafcorner is die op het punt staat om genomen te worden.



Briefings van de KNHB:
  • voor Bondsscheidsrechters
  • voor Clubscheidsrechters
Video met uitleg van zaalspelregels
Bekijk hier een video van HV Weert over de zaalspelregels.
Let op: de nieuwe regels over de lange corner zijn hierin niet opgenomen


FAQ - Spelregels en signalen