Wedstrijdschema
Pauzeer achtergrond Activeer achtergrond

  

In memoriam Maarten Westermann (erelid Rood-Wit)

29-8

Op 28 augustus overleed ons erelid Maarten Westermann (28 mei 1953). Na te hebben gehockeyd voor Hillegersberg, Victoria en Maarn werd Maarten na de verhuizing met zijn gezin naar Heemstede in 1987 lid van Rood-Wit (omdat hij zich van een jeugdtoernooi herinnerde dat de meisjes daar zo leuk waren). Hij speelde in Veteranen A, raakte onherstelbaar geblesseerd aan zijn rug en besloot iets terug te doen voor de hockeysport. In 1992 trad hij toe tot het bestuur, van 1994 tot en met 2001 was hij voorzitter. In die laatste periode verdubbelde het ledental tot meer dan 1.500 en werd onder zijn enthousiasmerende leiding gedurende het hele jaar 1999 uitbundig het Eeuwfeest van Rood- Wit gevierd. Maarten betoonde zich vooral een creatieve bestuurder. Hij ontwikkelde verschillende evenementen en projecten, die een lang leven beschoren zouden blijken te zijn, zoals de TumTum, Super Sunday, de Mega Match. Wekelijks schreef hij in het clubblad De Klap (gedurende elf jaren geproduceerd door zijn echtgenote Emilie ofwel ‘Mevrouw De Klap’) een enthousiasmerend en vaak geestig stuk om het aanstaande weekeinde in te leiden. Hij beslechtte de talrijke conflicten met omwonenden, politie en gemeente met veel elan in het voordeel van Rood-Wit en gaf aan het einde van zijn termijn richting aan de uitbreiding van ons speelterrein met de velden 3, 4 en 5. Tussen de bedrijven door was hij zeer betrokken bij het hockey zelf. Hij stimuleerde prestaties en plezier, ook bij de lagere elftallen en de jeugd. Hij stond mede aan de basis van de promotie van Heren 1 naar de landelijke Overgangsklasse in het jaar 2000.

Na zijn afreden per 2002 koos hij ervoor zijn passie weer uit te oefenen op het hockeyveld zelf. Ditmaal als manager van Heren 1. De trofee voor de Speler van het Jaar werd door hem in het leven geroepen. Toewijding en perfectie droegen bij aan ongekende successen. In de zaal promoveerde Rood-Wit naar de hoofdklasse en werd zelfs derde in de play offs om het landskampioenschap. Onder zijn organisatie en leiding vond in 2006 de Rood-Wit Hockey Safari naar Zuid-Afrika plaats. In Kaapstad speelde Rood-Wit een reeks wedstrijden en verzorgde onder meer ook een clinic voor kinderen uit arme wijken. Op het veld werd Heren 1 onder zijn management in 2010 kampioen van de Overgangsklasse en werd in een sensationele reeks voor een massaal publiek gespeeld voor promotie naar de hoofdklasse. Daarin slaagde Rood-Wit niet, tot opluchting van het bestuur en van Westermann zelf. Een paar jaar later zou hij als manager van Heren 2 wél de (reserve) hoofdklasse bereiken. Namens Rood-Wit of op persoonlijker titel was Maarten betrokken bij een aantal projecten van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Als journalist en schrijver werkte hij bijvoorbeeld mee aan het vuistdikke boek Nederland Hockeyland (2014), waarin hij één van de drie delen over de Nederlandse hockeycultuur voor zijn rekening nam. Tevens was hij jarenlang columnist van Hockey Magazine.

Laatste wapenfeit van Maarten Westermann was zijn bijdrage aan het kunstwerk (2019) van Marijntje Teeuwen in ons clubhuis, waarbij het zijn taak was om de cultuur van Rood-Wit te visualiseren.

Het bestuur wenst Emilie, Emma, Jeroen en de rest van de familie veel sterkte toe bij het dragen van dit verlies. 

Uit respect voor Maarten zullen de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1 komende zondag starten met 1 minuut stilte en zullen de speelsters en spelers rouwbanden dragen.

Bestuur